UNITAS är en ideell förening med hemort i Haninge kommun.

När dåvarande Belgiska Kongo blev självständigt på sextiotalet (på 60-talet), var analfabetism utbredd och många medborgare i det nya landet som antog namnet DRC visste knappt vad rösträtt innebar, vilken roll fyllde riksdagen eller innebörden av ordet demokrati. Under de 100 åren som landet var belgisk koloni, var det nämligen strängt förbjudet att organisera sig syndikalist eller att ägna sig åt politiken. De få intellektuella Kongoleserna som tröstade förbudet hamnade i fängelse.

Så snart glädjen efter självständighetens firande lagt sig, blev det också uppenbart att de nya medborgare behövde en viss upplysning om sina rättigheter men också om sina plikter, om demokratins spelregler. I Kivu, i samrådet med byns chefer och och olika kommunens ansvariga i stora städer bildades en kommitté som så småningom ledde till uppkomsten av UNITAS.

Men sen självständigheten, har Nord och syd-Kivu varit skådeplatsen för oändliga blodiga konflikter. Detta är grunden för kränkningar av de mänskliga rättigheterna och diktatur, systematisk plundring av naturresurser, fattigdom, våldtäkt, och massiva befolkningsomflyttningar som är en av orsaken till miljöförstöringen, etc.